2007


VRTNARIMO! / LET'S GARDEN!
video & akcija v podporo vrtičkarjem v Ljubljani

Vrtnarimo! je umetniška akcija alternativnega reševanja problema vrtičkarstva v mestu. Avtor razstave vrtičkarjem svetuje naj svoje dejavnosti ne opustijo, vrtičkarstvo naj prenesejo iz  javnega prostora v zasebni prostor njihovih stanovanj, dokler mesto ne uredi novih predpisov in sprejemljivih lokacij za vrtičkarje. Cvetice naj na okenskih policah zamenja avtohtona solata - Ljubljanska ledenka! Galerija Photon se bo za teden dni spremenila v prototip zasebnega prostora v katerem bomo gojili solato in se ob video delu učili vrtičkarstva v stanovanju. Veliko se govori o klimatskih spremembah, ki niso nič drugega kot posledica prekomernega izkoriščanja naravnih dobrin. Kopičimo več kot potrebujemo. Koncept kapitalizma postaja globalno vse bolj neizvedljiv, saj je na zemlji ob omejenih naravnih dobrinah tudi ekonomska rast omejena. Če nočemo izumreti bomo morali spremeniti potrošniški način življenja.

Slovenci doživljamo čas intenzivnega turbo kapitalizma. Velike količine domačega in tujega kapitala spreminjajo podobo mest, navade potrošnikov, kulturo in družbo. Ljubljana se razvija po meri avtomobilov, garažnih hiš, obvoznic, vpadnic, velikih stadionov in ogromnih nakupovalnih in zabaviščnih središč. Namesto, da bi mesto avtomobile prepovedalo, za javni promet uporabilo človeku in zemlji prijazno energijo, preganja vrtičkarje. Vrtičkarjem ni ponujena nobena alternativa, temveč brezkompromisen požig, pregon, izbris. Način s katerim se preganja vrtičkarje je barbarski in nepremišljen.

Vrtičkarstvo je vrednota, saj je vrtičkar v nenehnem stiku z naravo, uživa svežo, »živo« in neprimerno kvalitetnejšo zelenjavo kot jo prodajajo v supermarketih in je s tem potrošniško neodvisen. Namesto avtomobilov spustimo v mesto zelenjavo. Bodimo prva eko-prestolnica, začnimo vrtnariti doma in pokažimo Evropi kaj je kvaliteta življenja. Začnimo vrtnariti!


Boštjan Kavčič (rojen l. 1973) je predstavnik mlajše generacije umetnikov v domačem prostoru, ki kot svojo osnovno panogo izpostavlja kiparstvo, čeprav se je v zadnjem času usmeril predvsem v različne novomedijske prakse in video umetnost. V galeriji Photon bo v dobrem tednu na ogled njegova celostna video in fizična inštalacija z naslovom Vrtnarimo!, ki odraža umetnikov osebni pogled na aktualno dogajanje na lokalnem nivoju; Boštjan Kavčič se poslužuje umetniške akcije kot alternativnega reševanja problematike vrtičkarstva v mestu. Avtor nagovarja nekdanje in sedanje vrtičkarje neposredno in poziva h gojenju povrtnin v zasebnih prostorih, prototip česar bo predstavljen tudi v galeriji Photon.

Projekt se iz lokalne sfere prenaša tudi v širši svetovni družbeni kontest, kjer zaskrbljenost zaradi velikih klimatskih sprememb narašča; medtem se je globalni kapitalizem izkazal za popolnoma neučinkovitega pri reševanju te problematike, hkrati pa povsem neizvedljiv zaradi omejenosti ekonomske rasti in zalog naravnih dobrin. Tako avtor lansira utopične ideje o možnosti sobivanja različnih interesov, zamisli, ki so utopične predvsem zaradi svojega nasprotovanja velikim ekonomskim interesom. 

Miha Colner

FOTO ALBUM / PHOTO ALBUM
http://picasaweb.google.com/bostjankavcic/VRTNARIMOLETSGARDENPHOTON#


SYMBIOGARDEN
hiška za vrtičkarje v mestih kot del naše kulturne dediščine, 2007

Veliko se govori o klimatskih spremembah, ki niso nič drugega kot posledica prekomernega izkoriščanja naravnih dobrin. Kopičimo več kot potrebujemo. Koncept kapitalizma postaja globalno vse bolj neizvedljiv, saj je na zemlji ob omejenih naravnih dobrinah tudi ekonomska rast omejena. Če nočemo izumreti moramo spremeniti potrošniški način življenja. Velike količine domačega in tujega kapitala spreminjajo podobo mest, navade potrošnikov, kulturo in družbo.
Ljubljana se razvija po meri avtomobilov, garažnih hiš, obvoznic, vpadnic, velikih stadionov in ogromnih nakupovalnih in zabaviščnih središč. Namesto, da bi mesto avtomobile prepovedalo, za javni promet uporabilo človeku in zemlji prijazno energijo, preganja vrtičkarje. Vrtičkarjem ni ponujena nobena alternativa, temveč brezkompromisen požig, pregon, izbris.
SYMBIOGARDEN je prototip poenotene urbane arhitekture za mestne vrtičkarje. Obsega prostor za orodje, shrambo za pridelek, sušilnico za naravna zelišča, zbiralnik deževnice za zalivanje vrta, prostor za počitek in prehranjevanje, nudi zaščito pred dežjem in soncem. Namen arhitekture je spodbujanje vrtičkarstva, bivanja z naravo in ekološkega ozaveščanja. Hišica je energijsko neodvisna in ne osnažuje okolja. Vrtičkar v simbiozi z zemljo reciklira svoje biološke odpadke, ki jih uporabi kot gnojilo za pridelek.
Ekološko osveščeno vrtičkarstvo v mestu je vrednota, ki jo je vredno ohraniti. Vrtičkar uživa kvalitetnejšo zelenjavo kot je navoljo v supermarketih. Ker sam prideluje zelenjavo je potrošniško neodvisen. Vrtičkar uživa ob stiku z naravo in aktivnem preživljanju prostega časa. Hišica je izdelana iz recikliranih materialov. SYMBIOGARDEN je prototip ekološke hiške za vrtičkarje in ena izmed možnih rešitev za ohranitev vrtičkarstva v mestih kot naše kulturne dediščine.

Boštjan KavčičJANKOVIĆ® Sejalec 2 / JANKOVIĆ® The Sower 2 
patiniran kremenit,  25x12x10cm 

Letos mineva 100 let odkar je Ivan Grohar jeseni leta 1907 v Trstu razstavil Sejalca, ki predstavlja v slovenski zgodovini umetnosti eno izmed najpomembnejših del. Grohar je dal s Sejalcem slovenski umetnosti sliko, v kateri mu je uspel idealen spoj narave in človeka, ki živi v odvisnosti od nje...
V zadnjih 100 letih je slovenski narod preživel več vojn, revolucij, in ne nazadnje dočakal lastno državo. Od večinskega kmečkega prebivalstva za časa Groharja, delavca v socializmu se je danes Slovenec prelevil v potrošnika. Slovenija je namreč v zadnjem desetletju doživela pospešeni kapitalizem in kot posledico nastanek velikih nakupovalnih središč in uvajanje potrošništva kot načina bivanja, vrednotenja in preživljanja prostega časa in s tem nastanek nove potrošniške kulture in družbe.
Sodoben slovenski mit oz. »blagovna znamka«, ki je sama po sebi zgodba o uspehu in kot taka primerna za motiv javnega kipa je znamka JANKOVIC®.
Kip JANKOVIC® Sejalec 2 je realistična upodobitev v naravni velikosti v posodobljeni pozi Groharjevega Sejalca. Figuro anonimnega kmeta je zamenjala javna medijska osebnost v gosposki obleki, ki namesto semen »seje« evro kovance. Kozolec na Groharjevi sliki zamenja postavitev javnega kipa JANKOVIC® Sejalec 2 pred oz. v nakupovalno središče ali mestno jedro.
Na razstavi bodo pomanjšane figurice JANKOVIC® Sejalec 2 na voljo po ugodni promocijski ceni 9,99€.
 
Boštjan Kavčič

FOTO ALBUM / PHOTO ALBUM:RUN FOR ART
Rad tečem. Podpiram akcijo in namen teka za umetnost. Če bolje pomislim je tek sam na sebi nikoli dokončana umetnost.
Boštjan Kavčič

FOTO ALBUM / PHOTO ALBUM:

Comments