2011

Iconotheca Valvasoriana

apnenec Lipica, 

180x50x35cm, 

Sodelovanje pri nastajanju dokumentarnega filma. Izdelava monolitne kamnite skulpture Iconothece Valvasoriane v naravni velikosti.
Premiera dokumentarca v torek 13.12. na RTV SLO 1 ob 16:00.
Odlomek iz filma:

 
ORGanizmi

15. november - 2. december

Galerija Zavoda za kiparstvo, 

Križevniška ulica 2, Ljubljana

Kiparstvo Boštjana Kavčiča se v seriji ORG spogleduje s časom in prostorom prazgodovinskih, megalitskih pokrajin. Na razstavi skušajo njegovi kipi priti do tako preprostih in čistih oblik, kot bi jih oblikovala narava sama; zlizalo morje, spihal veter. Spominjajo na nekakšne organizme ali pa na fosilne ostanke. In to je tudi eno izmed avtorjevih vodil: približati se, kolikor je le mogoče prvinskemu, tako v obliki, kot tudi v materialu. (Barbara Sterle Vurnik)

Bostjan Kavčič Cubot 2.0
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6 & Razstavni salon Rotovž, Trg Leona Štuklja 2

otvoritev: četrtek, 29. september 2011, ob 19.00 s performansom Ognjena slika Sanele Jahić v RSR 

razstavo otvarja: prof. dr. Danijel Rebolj, rektor Univerze v Mariboru

 

avtorji in avtorice: Srečo Dragan, Stefan Doepner, Luka Drinovec, Luka Frelih, Sanela Jahić, Zoran Srdić Janežič, Boštjan Kavčič, Nika Oblak & Primož Novak, Borut Savski, Sašo Sedlaček, Maja Smrekar, son:DA, Robertina Šebjanič, Igor Štromajer in Branko Zupan

 

Razstava Muzej robotov predstavlja umetniška dela avtorjev in avtoric, ki so se od druge polovice devetdesetih let 20. stoletja do danes tematsko ukvarjali z roboti. Pri tem so izhajali iz različnih umetniških praks in tradicij; od novomedijske, digitalne in kibernetične umetnosti do prostorskih instalacij, performansa in konceptualne umetnosti. Projekt zajema raziskovanje, produkcijo in razstavo robotov ter z njimi povezane kulturne vsebine. Roboti vključujejo softversko umetnost, intermedijske instalacije in performans. Beseda robot označuje stroj, ki ga nadzoruje računalnik in je programiran tako, da se premika ali opravlja določeno opravilo. Izraz, ki je danes v vsesplošni rabi, je prvič uporabil češki pisatelj Karel Čapek (po predlogu brata Josefa Čapka) v svoji drami R.U.R. (Rossumovi univerzalni roboti, 1920). V industriji se roboti uporabljajo za opravljanje ponavljajočih se opravil ali za prenašanje težkih tovorov. Drugi roboti so zasnovani za delo v človeku nevarnih položajih ali pri raziskovanju vesolja in morskih globin. Nekateri roboti so opremljeni s senzorji na dotik ali video kamero in so lahko programirani za sprejemanje odločitev. V slovenski umetnosti se roboti pojavljajo zadnjih dvajset let pri avtorjih kot so Srečo Dragan, Dušan Bučar, Luka Drinovec, Borut Savski, Stefan Doepner, Boštjan Kavčič… Do sedaj je bilo izvedenih petnajst projektov, ki so se navezovali na robote (Sašo Sedlaček, Robertina Šebjanič, Luka Frelih, Maja Smrekar, Igor Štromajer, Nika Oblak & Primož Novak, Zoran Srdić Janežič, Branko Zupan, Sanela Jahić…) in so bili večinoma vključeni v mariborski festival MFRU (1995-2008). Ker na to temo še ni bilo zasnovane nobene celovite pregledne razstave, so nekateri starejši primerki že izgubljeni. Pričujoča razstava bo na podlagi predhodne raziskave in teoretične umestitve predstavila prehod iz kinetične v kibernetično umetnost, odprla vprašanja o umeščanju robotov kot produktov novih medijev na umetnostna področja ter o povezavi znanosti in umetnosti. UGM in MKC Maribor poskušata s projektom Muzej robotov predstaviti celovit pristop k temi fenomena robotike v sodobni slovenski umetnosti. Razstava želi spodbuditi dialog med tehnično kulturo, njenim razvojem in umetniškim delom, hkrati pa ponuja tudi razmislek o načinih muzealizacije takšne umetnosti.   

 

avtor koncepta: Jože Slaček

kustosinja: Meta Kordiš  

koprodukcija: MKC MariborEKOLA! PRINT SCREEN Boštjan Kavčič, Dejan Babosek, Margareta Selena, Tomislav Gangl

Razstava umetniških del članice in članov DRUŠTVA LIKOVNIH UMETNIKOV LJUBLJANA, Barbara Eva Catherina Zavodnik, 

Uroš Abram, 

Marko Modic, 

Boštjan Kavčič, 

ki bo v ponedeljek, 11. julija 2011, ob 18. uri v Galeriji Instituta ”Jožef Stefan” na Jamovi cesti 39 v Ljubljani. 

Razstava bo odprta do 1. septembra 2011.


Težko bi našli primer umetnosti z večjim socialnim nabojem, kot je Ekola, kjer sta animirana risba in filmska podoba v funkciji ozaveščanja ljudi. Risarji Boštjan Kavčič, Dejan Babosek, Margareta Selena in Tomislav Gangl so v 25 štiri minutnih  nanizankah s poenostavljenimi risbami interpretirali besedilo voditeljice, ki obravnava ekološke probleme sodobne družbe od recikliranja odpadkov do onesnaženja s preobiljem podob. Za hitrejšo komunikacijo si risarji izposojajo znane medijske podobe, tako da jih interpretirajo v smeri ekološke sporočilnosti, v najboljših izdelkih pa vrednotijo reproducirane podobe in iščejo likovno logiko v vizualnem materialu, specifični pomen, s katerim naslavljajo našo zavest in nezavedno.


Govor ob otvoritvi razstave »Intermedijska podoba« članov društva likovnih umetnikov Ljubljana. 11.7.2011. Galerija inštituta Jožef Štefan. No najbolj nenavaden v likovnem smislu je projekt Ekola – nanizanka v 25 delih z ekološkim poučnim nabojem in z veliko humorja, predvsem pa svobode pri likovni interpretaciji besedila. Tega so s svojimi risbami opremli štrirje risarji Boštjan Kavčič, Dejan Babosek, Tomislav Gangl in Margareta Selena. Potem je njihove risbe Boštjan vnesel v flash in z afterjem zmontiral v posrečeno celoto z voditeljico. Izseki oz. slike iz nanizanke pa so razstavljene zgoraj – štiri vrste- štrirje risarji. No, v na začetku nisem mislil , da bo vključena na razstavo Ekola, amapka Boštjanov projekt i-poet- telefonska aplikacija za ustvarjanje lastne poezije z vizuelno podbo in glasbeeno podlogo po predlogah Kosovelovih Konsov in Kogojevih mask. Tako kot v Ekoli je tudi v i-poetu hotel najti izhod iz umetniškega sveta muzejev, galerij itd. ter ustvriti medijskih podobam lastno neodvisno institucijo. 

mag. Vid Lenard, kustosYouTube:


ORG XV

marmor Apricena, 

52x36x27cm / 

marble Apricena, 52x36x27cm

15. Slovenska kiparska razstava: Gib v kiparstvu / Movement in Sculpture

1. - 22. september 2011, Ljubljanski Magistrat / Ljubljana Town Hall


EKOLA!
Sodelovanje pri ustvarjanju 
petindvajsetih animiranih nanizank 
z ekološko vsebino - Ekola!
Voditeljica: Ana Marija Mitič, scenarij: Tomaž Letnar, kamera: Rok Hervol, maska: Incognito Design, luč: Rajko Bizjak, postprodukcija zvoka: Rok Koritnik, Tom Lemajič, risba in animacija: Boštjan Kavčič, Dejan Babošek, Rok Hervol, Margareta Selena, Tomislav Gangl, montaža: Boštjan Kavčič, Tomislav Gangl, Režija: Marko Cafnik, Nosilec projekta: Zavod Moja soseska, Partnerji projekta: Ministrstvo za okolje in prostor, Iksiv, d.o.o., Delo Revije, d.d., Javni zavod RTV Slovenija, Produkcija Snaut v sodelovanju s: Kobe d.o.o.
Ekola! je del projekta Varujmo okolje, ki je podprt s subvencijo Islandije, Liechtensteina in Norveške preko Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma.

RTV SLO 2, vsak torek in četrtek ob 20:00 od 1. februarja dalje

  
   
   
   
      
   
    
  
    
    
   
   
   
   
   
   
  
   
   
   
   
  
  
   

FOTO ALBUM / PHOTO ALBUM:

VIDEO:
Comments