ORG XIX
marmor Apricena, 37 x 51 x 9 cm
Majski salon 2014 - VodaDvorana Galerija in Preddverje dvorane Kupola, Gospodarsko razstavišče Ljubljana
15.5. - 13.6.2014


Majski salon je programsko, tematsko in študijsko zastavljena razstava, ki vključuje več umetnikov in teče neprekinjeno že od 1909 dalje ter je tako razstava z najdaljšo tradicijo v Sloveniji.

V obdobju, ko galerije v glavnem težijo k sodobni programski usmeritvi, ko so kvalitetna klasična slikarska in kiparska dela bolj poredko na ogled, je razstava Majski salon resnično dobrodošla, saj je odmev in prikaz sodobnega likovnega ustvarjanja in ob enem prerez skozi aktualno slovensko likovno produkcijo. K razstavi vabimo vse člane ZDSLU. Letos bomo razstavo postavili v dvorano Galerija in v obe spodnji avli Gospodarskega razstavišča. Za prihodnje štiriletno obdobje smo se odločili, da bomo razstavam Majskega salona dali skupni imenovalec »štirje osnovni elementi«. Majski salon, bomo v prihodnjem obdobju zastavili problemsko tako, da bo štiri letna tematika kot rdeča nit sledila štirim osnovnim elementom: 2014 »Voda«, 2015 «Zemlja«, 2016 »Ogenj«, 2017 »Zrak.

Zakaj štirje osnovni elementi?

Štirje osnovni elementi so skozi celotno življenje slehernega izmed nas med seboj povezani in na nas učinkujejo s svojo izjemno močjo. Človeka obvladujejo in je od njih absolutno, posredno in neposredno odvisen, ga oblikujejo, so del njega, ga preplavljajo, gredo skozenj in prižigajo v njem luč in ogenj ob enem.

Voda nam podarja neizmerno energijo, včasih teče mirno, včasih podivja in uničuje vse okoli sebe in pod seboj. Skozi nas teče reka življenja, ki nas istočasno tudi nosi s seboj. Osnova za naše bivanje na planetu je Zemlja, ki nam daje težnost in podarja varnost, nas privlači in nam omogoča, da na njej trdno stojimo.

Zrak nam da dihati in je naša živost, daje nam lahkotnost ko čutimo svobodo in zaslutimo širne daljave. Ogenj je lahko istočasno goreča življenjska energija pa tudi zlovešča uničujoča moč, ki ji nismo kos. Žari nam v telesu, duhu in duši.

Človek se na celotni poti skozi življenje predaja in podreja štirim osnovnim elementom, kar pomeni, da se predaja istočasno silam in oblastem, ki nas pozitivno prežemajo in ki jih poskušamo odbiti in zaobiti kadar nas uničujejo. Od njih pridobivamo osnovno bazo za naše bivanje in istočasno vsa nasprotja ter s tem ritem življenja. Skozi zgodovino umetnosti pogosto naletimo na številne alegorične predstavitve štirih osnovnih elementov. Na kakšen način, kako in iz katerega zornega kota se jih bodo lotili ustvarjalci Majskega salona, je izziv, ki nas je navdal z idejo da skozi štiri prihodnje razstave iz likovnega stališča raziščemo in razstavo izpostavimo tej starodavni ikonografski tematiki. Vam,samim avtorjem pa prepustimo kako se boste tega zahtevnega projekta lotili in vas zato vabimo k sodelovanju na letošnji Majski salon 2014 - Voda.
Kustos letošnjega Majskega salona, bo umetnostni zgodovinar, likovni kritik, esejist in kolumnist Marko Košan, ki je v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu zaposlen kot kustos.http://zdslu.si/razstave-in-obvestila/majski-salon/majski-salon-2014/

https://sites.google.com/site/bostjankavcic/2014/sawa_karajzewc.jpg?attredirects=0
OSNOVE KLESANJA V KAMNU - 7. tabor Karajžewc
Straža/Želin pri Cerknem,
30.5. - 1.6. 2014

Tudi letos bo na taboru Karajžewc potekala delavnica osnov klesanja v kamnu. Pod budnim očesom priznanega mentorja, akademskega kiparja Boštjana Kavčiča, tudi dobitnika Prešernove nagrade za kiparstvo leta 2001, se bomo udeleženci spoznali s kamnom, orodji za njegovo obdelavo ter postopki in načini njegove obdelave. Učili se bomo razlikovanja med različnimi vrstami kamnin ter spoznali, katere vrste so dobre za katero vrsto ustvarjanja oz. izdelovanja izdelkov. Glede na to, da smo časovno omejeni (delavnica bo trajala 16 ur in bo izvedena v treh dneh festivala) se bomo osredotočili predvsem na izdelavo manjših uporabnih predmetov (terilniki ali sklede), katerim pa bodo udeleženci seveda dodali tudi svojo umetniško noto, seveda pa jih boste ob zaključku delavnice lahko tudi odnesli domov. Predznanje ni potrebno.
Delavnica je omejena na 7 udeležencev in ker za material ter orodje (špice, kladiva) poskrbimo mi, od vas pričakujemo le dobro voljo ter zaščitna očala.


http://karajzewc.wordpress.com


https://sites.google.com/site/bostjankavcic/2014/customLogoWeb.jpg
7. MKKM Črnomelj 2014
asistent delavnice LES - oblikovanje likovne forme iz lesa

Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj in Osnovna šola Loka Črnomelj sta pripravila 7. Mednarodno kiparsko kolonijo mladih Črnomelj.
Kolonija je potekala od srede, 19., do petka, 21. februarja 2014, na Osnovni šoli Loka Črnomelj.
Tema Mednarodne kiparske kolonije mladih Črnomelj 2014, na katero je ustvarjalo 42 mladih kiparjev iz 19 slovenskih in 6 tujih osnovnih šol iz Hrvaške, Italije, Bosne in Hercegovine ter Srbije, je bila »Preobrazba«.

https://sites.google.com/site/kiparskakolonijamladih/

Comments